Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Οι σκύλοι των διαδηλώσεων

Πορεία με τα τέσσερα πόδια

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Υπάρχουν κάποιοι που μετέχουν σε κάθε πορεία, κινούνται ευέλικτα μέσα στα επεισόδια, δεν ενοχλούνται καθόλου από τα δακρυγόνα και -κυρίως- τα έχουν δει όλα: από τα έκτροπα των αστυνομικών μέχρι τα πραγματικά πρόσωπα των κουκουλοφόρων! Ποιοι είναι; Μα οι σκύλοι των διαδηλώσεων στην Αθήνα!

Ορκισμένος εχθρός των ΜΑΤ, ο Κανέλος, ο σκύλος σύμβολο των φοιτητών, έγινε τραγούδι και σύνθημα, έξι μήνες από τον θάνατό του. Τώρα, τη σκυτάλη παρέλαβαν οι διάδοχοί του στην τετράποδη «παρέα» των οδοφραγμάτων: ο Ριβάλντο, ο Ηρακλής, ο Τόλης, ο Αχιλλέας, ο Σωτήρης, η Κανέλα, ο Φώτης, ο Φοίβος, η Λίζα και ο Χάρης.

Ο Κανέλος σύχναζε στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο, αλλά οι υπόλοιποι, ακουλουθώντας τις εξελίξεις των καιρών, άλλαξαν στέκι. Βρήκαν άσυλο στο νέο «στρατηγείο», της Νομικής Σχολής και σ' ολόκληρη τη γύρω περιοχή:

«Στις καταλήψεις του προηγούμενου μήνα, ήταν παντού και πάντοτε μαζί μας. Στις γενικές συνελεύσεις, στα συντονιστικά, τα βράδια που κρατούσαμε την κατάληψη», βεβαιώνει ο Αλέξανδρος, από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής.

Οι σκύλοι-διαδηλωτές έχουν κερδίσει τη συμπάθεια των ανθρώπων-διαδηλωτών και για την... αγωνιστική τους στάση: «Το τρομερό μ'αυτά τα σκυλιά είναι ότι σε κάθε πορεία είναι στην πρώτη γραμμή. Επιτίθενται στα ΜΑΤ και γαβγίζουν. Οταν η αστυνομία μας επιτίθεται, τρέχουν κι αυτά ανάμεσά μας, σαν να θέλουν να μας προστατέψουν» μας διηγείται η Πηνελόπη, φοιτήτρια της Νομικής επίσης.

Η ίδια μας πληροφορεί ότι οι σπουδαστές παρέχουν στους σκύλους... μόνο στέγη. Το φαγητό τους το πηγαίνει, κάθε μεσημέρι, ένας κύριος που ζει στην περιοχή.

Αγνωστο πάντως είναι αν οι διάδοχοι του Κανέλου θα αποκτήσουν κι αυτοί τη φήμη του. Αρκεί να σερφάρει κανείς για λίγο στο Διαδίκτυο για να διαπιστώσει πόσο αγαπητός ήταν ο σκύλος εκείνος. Ακόμη και σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που γράφουν σχόλια για το τραγούδι «Ο Κανέλος», που έγραψε το 2006 ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης.

Οι στίχοι του, όπως μας λέει ο ίδιος, θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή του στη λογική της αστυνόμευσης στη γειτονιά με την πιο ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την πιο πολιτικοποιημένη και ζωντανή περιοχή της Αθήνας:

«Αρκετά με τους μπάτσους στα Εξάρχεια. Αστυνομεύουν τη χαρά και τη δημιουργικότητά μας. Δεν πάει άλλο. Και με το τραγούδι μου αυτό ακριβώς εκφράζω. Την ανάγκη να μην αλλάξει η ταυτότητα των Εξαρχείων, από χώρος ζύμωσης ιδεών και κινημάτων σε αποστειρωμένη γειτονιά, όπως πολλοί επιθυμούν».

Τι λέει το τραγουδάκι;

«Θα μιλήσω για το φίλο τον Κανέλο./Που έχει μία καρδιά και τέσσερα ποδάρια. /Που γυρίζει στα Εξάρχεια τα βράδια. /Κι όλοι τον σέβονται, του βγάζουν το καπέλο. /Στη γωνιά Πολυτεχνείο με Πατησίων κυνηγούσε λένε έναν ασφαλίτη /Και μία μέρα εθεάθη στο Θησείο, να γυρνά με μια σκυλίτσα από σπίτι./ Ενα τραγούδι για το σκύλο τον Κανέλο /που με δάγκωσε μα τον καταλαβαίνω. /Υποστήριξε την άποψη με πάθος /ότι είχα πάρει τη ζωή μου λάθος...»

**Οι διάδοχοι του Κανέλου δεν έχουν απασχολήσει ακόμη τη μουσική σκηνή. Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι το τετράποδο κίνημα έχει μαζικοποιηθεί και ότι αποσπά πια τη συμπάθεια ακόμη και των «νοικοκυραίων». Οι οποίοι, κατά τα άλλα, απεχθάνονται τις εξεγέρσεις... Και... γαβγίζουν τους διαδηλωτές...



Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: