Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Σκύλος με δύο... μύτες!


Ο εξερευνητής συντ/άρχης Τζον Μπλάσφορντ Σνελ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με νυχτερίδες "βρυκόλακες" και θυμωμένες άγριες μέλισσες, όμως, η τελευταία του συνάντηση ήταν με έναν μάλλον ασυνήθιστο σκύλο. Εντόπισε μια περίεργη ράτσα κυνηγόσκυλων των Άνδεων με δύο μύτες, σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Βολιβία. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εξερευνήσεων υποστήριξε ότι ο σκύλος, με το όνομα Ζινγκού, δεν ήταν "πολύ όμορφος".
Είπε χαρακτηριστικά: "Αυτή η ράτσα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύει νάρκες ή ναρκωτικά, γιατί διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη αίσθηση όσφρησης".
Ο συνταγματάρχης Μπλάσφορντ Σνελ συνάντησε για πρώτη φορά ένα τέτοιο σκυλί, που το φώναζαν Μπέλα, το 2005, όταν βρισκόταν σε αποστολή χαρτογράφησης στην περιοχή Οτζάκι. Όπως είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, "ενώ βρισκόμαστε εκεί, μια νύχτα, δίπλα στη φωτιά, είδα ένα σκυλί με περίεργη όψη. Φαινόταν να έχει δύο μύτες". "Τότε, θυμήθηκα ότι ο θρυλικός εξερευνητής συνταγματάρχης Πέρσι Φόσετ, το 1913, είχε υποστηρίξει ότι συνάντησε περίεργα σκυλιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Κανείς δεν τον πίστεψε, αντίθετα τον χλεύασαν."
Το σκυλί που είδε δύο χρόνια πριν ήταν η Μπέλα, και στο δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή, ο εξερευνητής ανακάλυψε τον γιο της, τον Ζινγκού, στο χωριό Οτζάκι. Μάλιστα, ο σκύλος αυτός είχε αποκτήσει τέσσερα κουταβάκια με μια σκυλίτσα που είχε "μόνο" μία μύτη. Δύο από τα σκυλάκια είχαν δύο μύτες, τα άλλα δύο ήταν κανονικά, όμως τα πρώτα πέθαναν μετά από τρεις ημέρες. Ένας κτηνίατρος εξέτασε τον Ζινγκού για να διαπιστώσει αν είχε υπερωιοσχιστία, αλλά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
"Υπάρχει πιθανότητα αυτά τα σκυλιά να προέρχονται από μια ράτσα με δύο μύτες που χρησιμοποιούσαν οι Ισπανοί στο κυνήγι, την εποχή της κατάκτησης της Αμερικής", δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπλάσφορντ Σνελ. "Πιστεύω ότι πήραν μερικά μαζί τους στη Νότιο Αμερική, όπου αυτά συνέχισαν να αναπαράγονται. Είναι καλά κυνηγόσκυλα". Πρόσθεσε ότι ο Ζινγκού είναι αρκετά επιθετικός, έχει ύψος γύρω στα σαράντα εκατοστά κι αγαπά τα αλμυρά μπισκότα, αλλά δεν είναι "πολύ όμορφος".
Ο καλύτερος φίλος του Ζινγκού είναι ένα γουρούνι ονόματι Γκρέγκορι, και τα δύο ζώα είναι τα "αφεντικά" του χωριού. "Τα άλλα σκυλιά έχουν άγριες διαθέσεις απέναντι στον Ζινγκού, γιατί αισθάνονται ότι είναι διαφορετικός. Είναι το μικρότερο σκυλί, όμως τους τρέπει όλους σε φυγή", είπε ο συνταγματάρχης. "Είναι πολύ έξυπνος κι έχει οξυμένη την αίσθηση της όσφρησης".
Ο στρατός της Βολιβίας πήρε δείγματα DNA από το σκύλο γιατί ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη ράτσα. Άλλωστε, δεν είναι το μόνο σκυλί με αυτή την ιδιαιτερότητα, υπάρχουν κι άλλα στην περιοχή.

Πηγή: Σκάι, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: